GOSTOVANJE NA BLOGU: KOŠARICA ZDRAVJA Prehrana v nosečnosti

Pozdravček nosečke! Ta članek je za vas in nas! K sodelovanju in h gostujočem zapisu sem povabila svojo bivšo sošolko iz osnovne šole Sara...

Pozdravček nosečke!

Ta članek je za vas in nas! K sodelovanju in h gostujočem zapisu sem povabila svojo bivšo sošolko iz osnovne šole Sarah, ki je inženirka živilstva in prehrane. Ustvarila je svojo KOŠARICO ZDRAVJA in h krati nudi edinstvene nasvete glede prehrane. Razpisala se je celo za vas, nas glede prehrane v nosečnosti. Našle jo boste lahko na njeni FB strani https://www.facebook.com/kosaricazdravja/ in pa na njeni spletni strani http://kosaricazdravja.si/

Nosečnost! Tisti lepi čas. Zelo je pomembno, da nosečnost ohranjamo zdravo in v tem času telo oskrbimo s potrebnimi hranili, vitamini in minerali.
Priporočila strokovnega zdravstvenega osebja (ginekologov, zdravnikov in dietetikov) so, da bodoča mati v drugem in tretjem trimesečju zaužije 350 – 500 kalorij več.
Zato je poseganje po različnih dietah, da bi ohranjale težo, popolni nesmisel, saj so s pomanjkanjem povezani tudi neželeni stranski učinki kot npr. nepravilen razvoj otroka, slabokrvnost otroka in matere, slabša odpornost, nosečniška zastrupitev, ki lahko vodi v splav in prezgodnji porod. A vendar je potrebno biti pozoren na prevelik vnos hrane oz. neprimernih hranil, saj lahko pripelje do nosečniške sladkorne bolezni.
Pomembno je, da mati razvije zdrave prehranske navade, saj ji le-te ne bodo povzročale težav tudi v času dojenja.
Dotaknili se bomo 6 pomembnih prehranskih smernic

BELJAKOVINE
V času nosečnosti je potrebno zaužiti še dodatno količino beljakovin in kalcija za normalen razvoj otroka.
Beljakovine so dober vir kalcija, fosforja, vitaminov B, magnezija in cinka. Najdemo jih v mesu, trdih sirih, mlečnih izdelkih, jajcih, oreščkih in stročnicah.
Mamicam priporočamo naj se izogibajo mehkim sirom npr. feti, brie, kamamber, gorgonzola in ostalim sirom z žlahtno plesnijo, surovega ter nepasteriziranega mleka, saj lahko povzročijo okužbo z bakterijo listerio (listerioza).
Namig: grški jogurt je dober in primeren vir beljakovin, saj vsebuje tudi več kalcija ko navadni jogurt, nekateri vsebujejo tudi pro-biotične skupine, ki pripomorejo k boljši prebavi.STROČNICE
Kamor spadajo leča, grah, fižol, čičerika, soja, arašid, so vir vlaknin, proteinov, železa, kalcija, magnezija, kalija in folne kisline ali vitamina B9. Slednji je predvsem pomemben v prvem trimesečju, za razvoj materinega tkiva, hkrati pa preprečuje napake nevralne cevi, krepi imunski sistem, prispeva k sintezi aminokislin in delitvi celic.  
Vitamin B9 najdemo tudi v listnati zelenjavi, jetrih in pšeničnih kalčkih.

SLADKI KROMPIR
Živilo bogato s betakarotenom, provitamin vitamina A, ki zaradi velike vsebnosti vlaknin poveča sitost, zmanjša krvni sladkor in izboljša prebavo. Nosečnicam je priporočen 10-40% večji vnos vitamina A s hrano. Pomembno je, da velike količine ne zaužijemo iz živalskega izvora npr. telečja jetrca. Vitamin je tako pomemben za rast in diferenciacijo celic otroka, najdemo ga tudi v paradižniku, rdeči papriki, špinači, korenju itd.

OMEGA 3
Čeprav v času nosečnosti ni priporočljivo vnašati prevelike količine morske hrane, največ 1x na teden, predvsem zaradi vsebnosti živega srebra, so maščobne kisline (omega3) in vitamin D, še kako pomembne za razvoj možganov, oči dojenčka, izboljšanju imunskega sistema in rasti kosti bodočega malčka.
Da se izognemo strahu okužbe z živim srebrom lahko kot prehransko dopolnilo uživamo prečiščeno ribje olje, ki ga kupimo v lekarni ali drugih specializiranih trgovinah. Olje tako omogoča dobro rast in težo otroka ter zmanjša težave v naslednjih obdobjih po rojstvu- dobro delovanje srca in ožilja, normalen razvoj ter delovanje možganov in živčevja.
Vendar pozor, ne smemo prekoračiti DNEVNI vnos vitamina D in A. Priporočen dnevni odmerek znaša eno žlico olja.

BROKOLI IN TEMNA ZELNJAVA (ohrovt in špinača)
Vsebujejo vitamin C, K, A, kalcij, železo, fosfor, kalij, so polni antioksidantov, skrbijo za imunski sistem, preprečijo zaprtost pri nosečnicah in zmanjšajo tveganje za nizko porodno težo.

VODA
Priporočen dnevni vnos je do dva litra, odvisno od posameznika. Bodite brez skrbi, otrok bo še vedno poskrbel zase, med tem ko mora biti mama pozorna na dehidracijo. Simptomi se lahko pokažejo kot glavobol, anksioznost, utrujenost, slaba kri, poslabša razpoloženje in spomin.
Povečan vnos tekočine, bodisi v obliki vode, sadja ali juhe, pomaga razbremeniti zaprtje in zmanjša tveganje za okužbe sečil, ki so lahko pogoste v času nosečnosti.

KOFEIN
Če ste ljubiteljice kave vedite, da lahko dnevno zaužijete 300mg/dan kofeina, lahko pa jo nadomestimo z zelenim čajem, čokolado, kakavom, vendar smo še vedno pozorni pri uživanju teh poživil.

TOP6 kratkih pravil za bodoče mamice
1. Uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom
2. Prehranska dopolnila kot so vitamin C, E, D, B-kompleks, cink, Q10, ne nadomeščajo zdrave prehrane. 
3. Dobra prebava omogoča dobro floro prebavil in hormonsko ravnovesje. Zato ne pozabite na jedilnik uvrstiti fermentiranih živil, vlaknin, prebiotikov in probiotikov.
4. Zdrav duh v zdravem telesu - poskrbite za gibanje, saj le-ta izboljša razpoloženje in zmanjša željo po sladkem
5. Zmanjšajte stres, kolikor se da.
6. Poskrbite za dovolj spanca.

Hvala Sarah in Košarica zdravja!

You Might Also Like

0 komentarji