JA PA KAJ, ČE NISEM DOJILA...

Hey Hey mamice & predvsem nosečke! Tako je, prav ste prebrale...nisem dojila in mislim da tudi tokrat ne bom. Sedaj se vas več kot pol...

Hey Hey mamice & predvsem nosečke!

Tako je, prav ste prebrale...nisem dojila in mislim da tudi tokrat ne bom. Sedaj se vas več kot polovica zgraža..haha. Ne gane me, ker ne veste celotne zgodbe, zato me ne obtoževati takoj, temveč mi prisluhnite. V sami zgodbi se bo našla marsikatera mamica, nosečka. Ni mi bilo lahko, še vedno imam slabo vest in tudi v sedanji nosečnosti me skrbi. MOJO KIM BOM SIGURNO DOJILA!?
Aha, bom ja!? Hitro sem se ugriznila v jezik. Mislim, da ima kar večina mamic željo po dojenju in tistem lepem stiku mama-dojenček. Enako je bilo pri meni, resnično sem si želela dojiti in se tako s svojo hčerko še bolj povezati. Ko sem zanosila sem imela res boleče prsi in na samem začetku so se mi tudi malenkost povečale in res sem bila vesela da sem tam notri nekaj dogaja. Tako je bilo prve 3 mesece, nato pa sem imela celo nosečnost enake prsi in imela sem občutek da so prsi popolnoma prazne in da se nič ne dogaja. Bila sem resnično žalostna in slabe volje in očitno me občutek ni varal. 

PRVI STIK, TAKOJ PO PORODU
Všeč mi je bilo prav to, da je babica takoj po porodu upoštevala tisti prvi stik mama-otrok in mi je Kim takoj pristavila. Nekaj je priteklo, tistega prvega mleka ki mu pravimo kolostrum. No vsaj to, sem si rekla, a veselje je dokaj hitro minilo.
Ob prihodu na oddelek dojenje nikakor ni steklo. Sama sem imela malenkost vdrte bradavice, zato mi je partner prinesel v porodnišnico nastavke, da bi se s Kim lažje dojile. Kot sem že omenila se je Kim rodila 3 tedne predčasno, čeprav ni bila obravnavana kot nedonošenček, tistega pravega sesalnega refleksa in moči ni imela. Mogoče je bil tudi to mali problem pri najinem dojenju. 

IZKAZALO SE JE, DA MLEKA DEJANSKO NI
Takoj naslednji dan mi je partner prinesel še prsno črpalko, s katero sem potem črpala na 2 uri. Vse skupaj sem ponavadi načrpala cc 10-20ml mleka in to iz obeh dojk. Seveda je Kim to prejela pred svojim obrokom adaptiranega mleka. Razočarana sem bila tudi nad samimi medicinskimi sestrami, katere mi niso dale popolnoma nobenega nasveta. Bila sem bomba hormonov, kateri so bruhali iz mene in ni bilo dneva da ne bi jokala. 

VZTRAJALI  SVA 2 TEDNA
Ob prihodu iz porodnišnice sva takoj prešele na flaško in na adaptirano mleko Aptamil. Ampak...mama še ni obupala. Ker je Kim bila res suhec in je tehtala le 2400g, sva se mogli hranit na 2urci. Da ne govorim kako je to izgledalo.... najprej sem Kim ponudila tistih 20ml, ki sem si jih pred tem izčrpala približno 2 uri nazaj. Nato je sledilo pristavljanje in nato še hranjenje po flaški. Ko je ona vse skupaj opravila, je sledilo še črpanje mleka. Ohhh...naporno, tako fizično kot tudi psihično. Tako sva vztrajali približno 2 tedna, nato pa sem obupala. Sama si pravim, da je moglo biti tako, mogoče tudi zaradi njene teže, ki jo je kar težko pridobivala, ko pa sem jo hranila po flaški sem dejansko videla koliko res poje. 

BOLJ BOLANA, KER NI BILA DOJENA??!!
Mamice...daleč od tega. Ne verjamem ''mitom'', ki pravijo da je otrok bolj bolan če ga mama ne doji. Sedaj sama vidim, da ni tako.
Poleg tistih navadnih viroz, katere je prebolevala v prvem letu vrtca, je bila res popolnoma zdrava punčka in tudi sedaj je...trkam...
Tako da, mamice ki ne dojite ne se pustiti soliti pameti, ne imeti slabe vesti. Stik mama-otrok je lahko čudovit, tudi če ne dojite. Mi dve s Kim sva dokaz! Ne sramujem se, da nisem dojila in ponosna sem na to izkušnjo. Vem da se bom tudi tokrat trudila nekaj časa, da bi dojenje steklo tako kot mora, a za enkrat poteka vse enako kot pri prvi nosečnosti. Bomo videli...se pustim presenetiti.

Hvala za vašo pozornost!

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Tudi jaz nisem dojila.. Pač ni šlo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz nisem dojila, pa nisem nobenmu dolzna pojasnjevat Zakaj!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdravo.Tudi moja želja je bila, da bi lahko dojila..v porodnišnici je še nekako zgledalo, da bo šlo in bila sem presrečna. Samo, da sva prestopila prag našega doma se mi je svet obrnil. Moj malček je skos bil na joški mene je vse bolelo on pa je bil lačen..ponoči je tudi bilo pestro..in nisem več zdržala. Po 7 dneh sem imela dovolj in začela sva z adaptiranim mlekom..takrat sva bila oba zadovoljna..on sit jaz pa naspana..Z drugim sva se pa dojila samo 3 mesece..potem sva pa šla na adaptirano mleko..Ne sekirajte se mamice še zmeraj obstaja druga rešitev.

    OdgovoriIzbriši