POROD Z ULTIVO in POROD BREZ ULTIVE

Hey mamice & nosečke! Najprej...to idejo za pisanje sem dobila pri eni iz med soblogerk in da ne bo izgledalo kot da je copy/paste, z ...

Hey mamice & nosečke!

Najprej...to idejo za pisanje sem dobila pri eni iz med soblogerk in da ne bo izgledalo kot da je copy/paste, z veseljem delim njeno objavo v kateri je zapisala svojo lastno izkušnjo o porodu brez epiduralne in pa o porodu z epiduralno. Kako je vse skupaj doživela si poglejte na naslednji povezavi.
http://maminakvadratinpol.si/2017/04/24/porod-brez-epiduralne-vs-porod-z-epiduralno/.
Sama nisem rojevala z epiduralno, ker je veliko kolegic imelo slabo izkušnjo in tako sem si sama ustvarila nek strah pred tem. Sem pa pri prvem porodu vzela Ultivo, enako sem hotela tudi pri drugem, a ni bilo časa. :)


RAZLIKE, KI SEM JIH OPAZILA PRI SAMEM PORODU
Kot veste, Ultiva bolečine ne zmanjša tako veliko kot epiduralna.
Moja bolečina, ki je bila definitivno ocenjena z 10 je po prejetju Ultive padla tam na 7/6. Da vam malo bolj razjasnim, Ultiva se aplicira direktno v žilo, epiduralna pa se aplicira v epiduaralni prostor ki se nahaja tik pod hrbtenjačo. Oba načina imata dobre in slabe strani, več slabih naj bi imela Ultiva. Zakaj sem se vse eno odločila? Med porodom sploh nisem razmišljala o tem kako bi mi lahko škodila. Ko sem se odločila za ta način je bila Ultiva na moj žilni kanal priklopljena res v trenutku in sledil je prvi bolus (bolus je enkratni in malo večji odmerek, ki ga dobiš direktno v žilo). Občutek po prvem bolusu ni bil prav prijeten, postala sem omotična in rahlo se mi je vrtelo. Lahko rečem, da sem bila ''zadeta''. :) Ta zadetost je prešla v zelo dober občutek...haha. Takoj po prvem bolusu sem v roke dobila nekakšen aplikator/dozator, s katerim sem si lahko pri vsakem popadku dala bolus. A ker nad tem nisem imela nadzora in sem pritiskala kar nekaj v tri dni, je nadzor prevzel moj partner. Vsakič ko je videl da se številka (popadek) veča je hitro pritisnil na dozator. Po parih bolusih sem postala zelo zaspana in ko ni bilo popadka me je tako zmanjkalo, da sem nehala dihati. Otroku je začel padati utrip in malo so zagnali paniko. Po hitrem postopku sem prišla k sebi in dobila za nekaj minut masko s kisikom. Vse skupaj se je hitro stabiliziralo. Na koncu, ko se začeli potisni popadki pa so mi Ultivo ugasnili, a vse eno je ostal tisti občutek omotičnosti.
Pri drugem produ sem bila prepričana da ponovno vzamem Ultivo, a se je vse skupaj dogajalo tako hitro, da preprosto ni bilo časa. Bolečine so bilo tokrat res neznosne in šele takrat sem občutila kaj pomeni rojevati naravno in kako mi je res pomagala Ultiva. Vse eno mi ni žal, saj sem si globoko v sebi to tudi želela...roditi čisto po naravni poti. 

KAKO JE OTROK OBČUTIL ULTIVO?
Zaspano, omotično... tako nekako. Kim je bila 2 dni res zelo zaspana in tudi jesti se ji ni dalo. Naj omenim da Ultiva prehaja skozi otrokovo posteljico in tako posledično vpliva tudi na plod. 
Nik je bil po porodu zelo živahen in veliko časa buden. 
Je kar nekaj stranskih učinkov na otroka, o katerih nisem hotela razmišljati. Otrok lahko neha dihati in pa tudi težave z dojenjem, navezovanjem stika otrok-mama. To so eni iz med... 

Zelo sem hvaležna da je pri meni potekalo vse tako kot bi moglo. 
Tako pri meni, kot tudi pri Kim. Res priporočam Ultivo in za njo bi se odločila vsakič.
Kakšne so pa vaše izkušnje?

Lp, Sandra

You Might Also Like

0 komentarji