Mama in Hči: SPOPADANJE Z DERMATITISOM in ALERGIJAMI

Pozdravljene mamice! Ura je 6 zjutraj, jaz pa že pridno aktivna na blogu. Smo prespali že 4 noč zaporedoma in moram reči, da sem kar spoči...

Pozdravljene mamice!

Ura je 6 zjutraj, jaz pa že pridno aktivna na blogu. Smo prespali že 4 noč zaporedoma in moram reči, da sem kar spočita in moja glava je polna idej glede pisanja na blogu. Zadnjič sem razmišljala, če sem vam že sploh omenila da sva obe s Kim (jaz mamica & Kim) izpostavljeni alergijam. Že na prvem sistematskem pregledu je pediatrinja poudarila, da je kar velika možnost da Kim podeduje identične alergije kot jaz, njena mama. Moje alergije so se začele že v res zgodnjem otroštvu. Bilo je tako hudo, da sem bila celo po bolnicah in v času poletja so me celo poslali za 14 dni na Rakitno.
Nikakor niso mogli ugotoviti na kaj imam sploh alergijo. Bila sem veliko krat testirana in vsakič je bilo kaj novega. Tista glavna sestavina na katero sem bila alergična je bila soja. Poleg soje pa še alergije na razno sadje, mila za tuširanje, sokovi, sladkarije... Čez čas je alergija na mila in sojo izginila, a ostale so predvsem alergije na sladkarije, prav te pa vsebujejo ogromno UMETNIH BARVIL, ADITIVOV, KONZERVANSOV... prišli smo do sklepa da so to sestavine katera škodujejo mojemu telesu. 
Alergije so se kazale res grozno: 
- na podplatih mi je koža popokala do krvi in noro me je srbelo,
- pregibi so bili polni srbečih izpuščajev,
- veke so bile zatečene in občasno tudi počile,
- bradavice so me tako srbele da sem na njih celo dala obliže, da se nisem preveč spraskala,
- in še bi lahko naštevala
Sedaj ko sem odrasla se je vse skupaj malo umirilo, a vseeno moram paziti da ne pojem preveč sladkarij in ostalih sladkih pijač, saj ko se mi telo prenasiči je koža ponovno v groznem stanju.KDAJ SE ALERGIJA POJAVILA PRI KIM?
Malo sem pozabila kdaj točno se je začelo pri njej, a mislim da okoli 2 leta. Zelo sem vesela, da Kim ni zelo sladkosneda in raje poje kakšno sadje, kot pa sladkarije. Izredno rada pije vodo in niti na pamet ji ne pade da bi si zaželela sokec. Seveda pride kakšen teden, ko malo pretirava in to se ji hitro maščuje saj dobi alergijo ponavadi kar na pregibih rokice, na pregibih pod kolenčki in občasno tudi kje drugje. Takrat ne more spati in vse jo srbi. Nočem uporabljati kakšnih kortikosteroidov, a vse eno kdaj pa kdaj v uporabo pride kremica Elecom, s katero sem res previdna saj zelo tanjša kožo in posledično odvzema pigment koži (govorim iz lastnih izkušenj). Bilo smo tudi že na testiranju, kjer sem bila res razočarana saj so jo testirali samo na dlake, cvetni prah, trave...itd.
Itak je bilo vse negativno. 

BLAGI DERMATITIS
Pri svoji Kim pa že dobre 2 leti opažam izjemno suho in hrapavo kožico. Gre za začetni in blagi dermatitis. V zimskem času je kar hudo, saj kožica postane srbeča. Za nego uporabljamo NEGOVALNO KREMO, katero predpiše njena pediatrinja in jo dobim v lekarni, to jo dejansko rešuje. 

OTROŠKA SPLETNA TRGOVINA
Že v času nosečnosti sem v stik stopila z otroško spletno trgovino https://www.lenuhec.si/, katera ima svoje izdelke predvsem namenjene otrokom z dermatitisom. So družinica katere otrok ima hud dermatitis in prav na podlagi tega so se odločili za odprtje te trgovine. Pri njih boste našli pestro izbiro oblačil iz organskega bombaža, kozmetike ki je namenjena za suho kožico in še in še. Ker imajo veliko izkušnjo z dermatitisom sem se odločila, da jim postavim nekaj vprašanj in tako vam in nam mogoče celo olajšam delo oziroma dobimo kakšen nasvet. 
            Nik na sliki nosi oblačila iz njihove spletne trgovine.

1. KDAJ STE V VAŠI DRUŽINI UGOTOVILI DA GRE ZA DERMATITIS IN KAKO SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO?
Ko je bil Tilen star 1 mesec se je njegovo stanje kože drastično poslabšalo. Koža je bila suha, rdeča, luskasta in srbeča, zaradi tega se je ves čas jokal in premetaval. Spali nismo nič. Imel je tudi konkretne krče in pa na koncu je dobil sluzasto in penasto drisko s primesmi krvi. Odšli smo do pediatrinje, ki nas je pod nujno dala v bolnico na preiskave. Že takoj naslednji dan sva bila sprejeta na oddelek, kjer so mu naredili kožne teste, ampak, ker je bilo njegovo stanje kože tako hudo, sploh niso morali razbrati rezultatov. Ker sem Tilna dojila, so me dali na strogo dieto brez mleka, jajc, soje, arašidov, potrdili pa so mu močan atopijski dermatitis. Naročeno mi je bilo tudi naj dam stran vsa olja in si nabavim kak dober losjon za telo in tako se je pri nas začelo iskanje dobre kozmetike. V lekarni smo pokupili vse kreme kaj so obstajale, ampak mu niti ena ni pomagala. Posledica tega je seveda bila, da je njegova koža še vedno bila suha, luskasta in srbeča. Pri 3 mesecih smo pristali tudi pri dermatologinji, ki nam je predpisala kortikosteroide. Eno kuro smo dali skoz, ampak, ko sva prebrala vse posledice o tanjšanju kože, sva vztrajala in vztrajala ter še dalje iskala kozmetiko, ki bi nam pomagala. Potem pa smo končno, po naključju odkrili kozmetiko Earth Friendly Baby, ki je naravna in veganska in nad njo sva bila z možem tako navdušena, da smo jo začeli uporabljati vsi in jo uporabljamo še danes po štirih letih. Zares je takoj pomagala. Kasneje so mu tudi končno ugotovili močno alergijo na arašide in pršice, tako, da sedaj pazimo pri prehrani in pa kožo redno negujemo (zjutraj in zvečer) ter še kdaj vmes, če ima ponovno kak osip. 

2. KAJ JE NAJBOLJŠE ZA KOŽO OTROKA, KI IMA DERMATITIS?
Pri nas osebno najbolj pomaga, da pazimo pri prehrani in pa, da mu kožo redno negujeva s kozmetiko Earth Friendly Baby – zjutraj in zvečer. S tem je koža ves čas navlažena. Ko je situacija huda ga z možem tuširava samo z vodo in še to samo po intimnih predelih, kopava ga res največ 2x na teden s kopalno peno Earth Friendly Baby, saj voda še dodatno izsuši kožo. Poleti pa čim več časa preživimo na morju in v slani vodi. Izogibamo se kopališčem, tako, da tja žal ne zahajamo. Paziva pa tudi pri oblačilih in tako kupujeva samo oblačila iz organskega bombaža (Name.it in Benetton, ko pa je bil novorojenček pa od Pippi ali pa kako drugo firmo, samo, da je bilo organsko). Ampak moj edini nasvet je, izogibati se vsem alergenom in pa kožo redno negovat. 

3. ALI OBLAČILA PRI TEM RES POMAGAJO?
Iz naših izkušenj lahko povem, da poleg vseh zgoraj omenjenih zadev (redna nega, izogibanje alergenom) vsekakor tudi oblačila dosti pripomorejo k temu. Nam se je na primer enkrat zgodilo, da smo za rojstni dan dobili temno modro trenerko, ki je bila mešanica bombaža in poliestra in je dobil srbečo ter rdečo kožo. Od takrat dalje sva temu začela posvečati še več pozornosti in sedaj res gledava, da če se le da, da je vse iz organskega bombaža ali pa, da je vse iz 100% bombaža in imajo oblačila potrebne certifikate (kot npr. Pippi, Benetton,…). 

4. KAJ V VAŠI SPLETNI TRGOVINI NUDITE OTROKOM Z DERMATITISOM?
V naši spletni trgovini najprej nudiva otrokom z dermatitisom naravno in vegansko kozmetiko Earth Friendly Baby, ki jo uporabljamo mi in je najpomembnejši element za lepo in negovano kožo. Za novorojenčke imava znamko Pippi, ki ima izdelke iz organskega bombaža, z vsemi potrebnimi certifikati (nova kolekcija pride konec avgusta, začetek septembra, nekaj stare kolekcije pa je še znižane 50%). Vsi ostali dodatki so izključno samo iz 100% bombaža in imajo Oeko-Tex certifikat. Prav tako vsa oblačila, ki so ročno izdelana samo za našo spletno trgovinico, imajo vse certifikate in so iz 100% bombaža. 

5. KAKŠNO KOZMETIKO PRIPOROČATE?
Kozmetika naj bo naravna, zaradi tega priporočam naravno in vegansko kozmetiko Earth Friendly Baby. To je na podlagi naših izkušenj, drugače pa bo dobra vsaka naravna kozmetika. In zares vztrajajte pri iskanju le-te. Ena bo zagotovo pomagala. 

6. SE NEGA PO LETNIH ČASIH RAZLIKUJE?
Vsekakor se. V hladnejših zimskih in jesenskih časih oziroma nasploh, ko je hladneje, je potrebno dosti več nege, saj je otrok oblečen v več plasti in se tako njegova koža ne more zračiti. Jaz mu na primer vedno v prostoru slečem žabice dol in mu gor dam samo bombažno trenerko. Tudi večkrat ga mažem – zjutraj, popoldan in zvečer. In pa njegov obrazek je dosti bolj občutljiv, kot pa v poletnem času. Tako da več nege, z enakim losjonom posvečam tudi negi obraza. Poleti pa je dosti bolje, ker se koža zrači, otroci so na morju in v slani vodi ter se koža naravno neguje in ga na primer namažem samo zvečer po tuširanju. 

Hvala Teja, za tako izčrpne odgovore. Stran Lenuhec boste našli tudi na njihovi Fb strani https://www.facebook.com/lenuhec.si/.

Hvala za pozornost! 

You Might Also Like

0 komentarji