DOMA IMAM POLIVANČKA, KAJ SEDAJ?

Hey mamice & nosečke! Iskreno sem upala, da pri drugem otroku ne bo polivanja in refluxa, a sem se hitro uštela. Kar hud reflux smo im...

Hey mamice & nosečke!

Iskreno sem upala, da pri drugem otroku ne bo polivanja in refluxa, a sem se hitro uštela. Kar hud reflux smo imeli že pri Kim in posledično je bilo res veliko sekiranja, no včasih kar malo brez veze. Skratka, blagi reflux se je pojavil tudi pri Niku. No, ne tako hud kot pri Kim, a vse eno zelo moteč tako za nas kot tudi za Nika. 
V tej objavi bi vam rada svetovala iz svojih lastnih izkušenj, saj se dobro zavedam koliko mam se zaradi tega sekira in veliko jih misli da je to bruhanje. Kako sem se sama lotila refluxa, kaj nam je pomagalo in kdaj je dejansko res minilo? To vam zaupam prav v tej objavi, zato hitro beri dalje. 


KAJ JE REFLUX, ZAKAJ NASTANE in KAJ GA POVZROČA?
Kot že dobro vemo imajo novorojenčki zelo slabo razvit prebavni trakt in od tu izhajajo tudi krčki in prav tako tudi reflux. Mišica, ki ločuje požiralnik in želodček je pogosto nerazvita in se tako prekomerno odpira. Posledično se želodčna kislina in tudi mleko pretakata in vračata v grlo, kar povzroča pekoč občutek in občasno tudi bolečino. Nekako tako, kot vas peče "zgaga" in ja, tudi odraslim včasih popusti mišica zapiralka. 

ZNAKI POLIVANČKA (REFLUXA)
Znaki, ki kažejo na reflux so:
Nekateri so bolj pogosti, med tem ko so nekateri zelo redki.
- POLIVANJE: Lahko gre za večje ali manjše količine, na to vse eno bodite previdne saj otrok lahko posledično izgubi na kilaži. Da vas vse eno malo potolažim, to kar otrok polije ponavadi ni samo mleko temveč tudi slina in želodčna kislina. Pravijo, višek mora ven. Naj še omenim razliko med polivanjem in bruhanjem. Polivanje je v manjših količinah in ne v loku, med tem ko je bruhanje v večjih količinah in v loku (tudi do pol metra daleč).
- KOLCANJE: Tudi to je pogosti znak, ko otroku zateče mleko in takrat se začne kolcanje.
- KISLI ZADAH: Ste že zasledile oziroma zavohale, da ima vaš otrok zadah po kislem. No, ni rečeno da zaradi refluxa, a veliko krat je tudi to razlog.
- KREMŽENJE in ZVIJANJE GLAVICE NAZAJ: To pogosto opažam pri svojem Niku. Tako med hranjenjem, kot tudi po hranjenju. Na obrazu boste opazile neprijetne grimase, po kateri točno veste da otroku nekaj ne odgovarja.
- ZAVRAČANJE MLEKA: Tudi to se dogaja, ne tako pogosto vendar se. Do sedaj se mi je zgodilo par krat in sicer pri Kim, pri Niku na srečo ne.
- IZGUBLJANJE TEŽE: Na žalost se tudi to dogaja in to res pri ekstra polivančkih. 
- OTROKA LAHKO NEHA DIHATI: O ja, se dogaja tudi to. Do tega pride zato, ker mleko in kislina zaideta v pljuča, kar pa se ne sme zgoditi. Otrok lahko neha dihati ali pa pride celo do aspiracijske pljučnice.
To je nekaj znakov, lahko da sem na katerega celo pozabila. 

KAKO LAHKO POMAGAM SVOJEMU OTROKU?
Vse izkušnje so res čisto moje osebne. Pri Kim sem delala res čisto vse, da sem ji lahko pomagala. Veliko sem se sekirala in veliko brskala po internetu, s čimer sem svojo situacijo v glavi še poslabšala in se posledično res veliko sekirala. Kim je imela celo KISLI REFLUKS, kar pomeni da se ji je dvigala čista želodčna kislina. Po njenem obnašanju je bilo videti kako moteče in boleče je to. Zelo me je bilo strah, da bova zaradi tega pristali na merjenju želodčnega PHja, a na srečo ni bilo tako hudo in je samo od sebe minilo. Tudi Niku se občasno dvigne kislina, a ni tako hudo kot je bilo pri njegovi sestrici. Res pa je tudi to, da tudi sama pri drugem otroku manj kompliciram in se manj sekiram. Kako sem jima pomagala?
- DVIGNJENO VZGLAVJE, tako v dnevni sobi kot tudi v posteljici. Kako sem dvignila vzglavje? V dnevni sobi, kjer sta otroka večino dneva sem dvignila kar z mali povšterčkom in tako preprečila obilno polivanje. V otroški posteljici pa sem pod jogi dala svitek velike kopalne brisače, ker pa je posledično otrok lezel dol po jogiju sem ponovno naredila svitek in ga tako ovila okoli otroka. Tako kot kaže slika spodaj. Vem pa da veliko stvari prodajajo tudi v trgovinah, a sem raje sama eksperimentirala. 
- POGOSTO PODIRANJE KUPČKOV, bo otroku res pomagalo. Otrok med hranjenje poje tudi veliko zraka in tako povzroči težino v želodčku. Z otrokom podirava kupčke že med hranjenjem in tudi po hranjenju. 
- OTROKA IMEJ PO HRANJENJU PO KONCI NAJ MANJ 30min. Trudim se ga imeti čim dlje v pozi za kupčka, no ponoči malo manj, a čez da se pa le potrudim.
- MED HRANJENJEM GA DRŽITE BOLJ POKONCI
Sama hranim po steklenički in to lahko prakticiram.

Mame vem da je težko in se veliko sekirate, tudi jaz. Da ne govorim koliko krat ga preoblačim in menjam tetra pleničke in posledično veliko perem. Če bi me vprašale, kdaj je vse skupaj minilo pri Kim bi težko rekla kdaj, ker se res ne spomnim. Misli pa da enkrat takrat ko smo bolj pogosto začeli z gosto hrano. To me pri Niku čaka čez točno 1 mesec in res že komaj čakam. Nik že pridno opazuje ko mamica nekaj je in to je dober znak. 
Lp, Sandra

You Might Also Like

0 komentarji