OTROCI VEDNO GOVORIJO RESNICO! PA JO RES?

Pozdravljene mamice & nosečke! Danes zjutraj mi je Kim dala idejo o čem pisati na blogu. Vedno je bilo rečeno, da otroci govorijo resn...

Pozdravljene mamice & nosečke!

Danes zjutraj mi je Kim dala idejo o čem pisati na blogu. Vedno je bilo rečeno, da otroci govorijo resnico. Pa jo res? Zadnje čase prav to opažam pri Kim, laganje in izmišljevanje. Dobro vem da so zadnji meseci kar naporni za njo in si želi veliko pozornosti. Nudim ji veliko svojega časa in sedaj bo celo 2 meseca pri meni doma. Zavedam se da je Nik v naša življenja prinesel veliko sprememb in ona to doživlja najbolj intenzivno. Vse v mejah normale, ampak to kar se dogaja zadnje čase je pa preveč.
Od kar se je vrnila iz morja je postala malenkost drugačna, saj je opazila da je Nik postal malo drugačen, v smislu da se veliko smeje in seveda veliko odziva. Pridobil je več moje pozornosti, ker kot mama ga rada veliko ogovarjam in tako mu privabim nasmeh. Kim je to hitro opazila in malo spremenila svoje obnašanje. Pred tem je bila brez problema z dedijem in babico na morju več kot 14 dni. Prejšnji petek sem jo pripeljala v Ljubljano k babici in dediju za podaljšan vikend in že ko sem jo oddala je bil jok in stok. Še isti dan jo partner odšel iskat, saj tam ni želela ostati. Ta teden ima spet možnost da bi šla na morje z njima, a noče. Očitno je bil za njo to prevelik šok. 

Razumem da je to otrok in da ima bujno domišljijo, ampak da mi vsakodnevno laže da jo boli trebušček, mi pa res ni jasno. Kakšna mama bi mi sedaj rekla: "Kaj pa če jo res boli?" Jap, tudi jaz sem se to spraševala, ampak mi je danes zjutraj Kim priznala da se mi že lep čas laže glede bolečin v trebuščku. Zanimivo je tudi to, da se moja Kim ne boji zdravnika in da gre z veseljem k zdravniku. Naj raje da kri in vodo...haha, ja čuden otrok. Po eni strani je to super, a po drugi čudno in nič fajn. Sem jo že poskušala ustrašit da bo morala v bolnico in to brez mamice, a o strahu ne duha ne sluha. 
Tudi o prigodah o vrtcu se izmišljuje in laže. 
Danes zjutraj sva vstali okoli 7 ure in Kim je takoj potežila o bolečinah v trebuščku. Malo me je stisnilo in priznam da sem pomislila o obisku zdravnika, ker se to že prepogosto dogaja. Ji skuham komarčkov čajček, katerega je po hitrem postopku zavrnila češ da ni dober. Ko sem ji še nekaj časa težila da naj popije čaj, pa pravi ona da jo trebušček ne boli več in da se je tudi zjutraj malo pohecala. Pa jo vprašam, če se ona vedno heca in celo prizna da mi laže. Ko je meni zavrelo... želela sem se res mirno pogovoriti in jo vprašati zakaj to počne. Mislite da mi je znala objasniti, ne prav nič mi ni znala povedati zakaj to res počne in kaj jo je privedlo to tega. 
Pogovorile sva se res resno in po eni strani mi je bilo hudo za njo, a po drugi sem bila besna kot ris. Kamen se mi je odvalil od srca, ko sem dojela da je bolečina izmišljena in da je moja Kim zdrava. Celo ustrašila sem se, da bi se mogoče ponovno ponovile gliste.

Srčno upam da mi ne bo več lagala, ker res ne vem kdaj ji verjeti in kdaj ne. Mame, kako se ve spopadate s tem? Vam otroci kaj lažejo?

You Might Also Like

1 komentarji

  1. Živjo, moja hči je 14 dni mlajša od tvoje in opažam, da si tudi včasih kaj izmisli, recimo doda malo svojega k pripovedovanju o tem, kaj so počeli v vrtcu. Tako da najbrž je to razvojna faza. Tega sicer ne dojemam kot laganje ampak kot presežek domišljije 🙂.

    Tole s trebuščkom je pa pomoje druga zgodba, in sicer izraz otrokove stiske. Mogoče se pa res slabo počuti, ker bi rada bila s tabo, podobno kot mi odrasli pred izpiti, pomembnimi odločitvami... Meni je takrat recimo pogosto slabo, Kim pa mogoče res boli trebuh, ker ji ne paše, da mora od tebe. In ker se ji to dogaja prvič, ti niti razložiti ne zna. Rešitev? Mogoče v tem, da je za zdaj čim več z vami, pa da imata mogoče vidve redno (recimo 1x tedensko) čas, ko sta sami (doma ali kam gresta, samo da ni Nika zraven). Pri nas tudi pomagajo pogovori o občutkih ob kakšni tematski knjigi/zgodbici (v vašem primeru ob kaki o tem, ko dobi otrok bratca ali sestrico). Da po zgodbici ugotavljata, kako se je počutil glavni junak in zakaj ter se naprej pogovarjata, kako se pa počuti ona v podobnih primerih.
    Želim vam, da ta težava čim prej mine.

    OdgovoriIzbriši