KAKO NAJ TO RAZLOŽIM SVOJEMU OTROKU?

Pozdravček, drage moje! Zadnje čase veliko razmišljam in sicer o svojem telesu, hrani, telovadbi in predvsem zadovoljstvu. Razmišljam o ča...

Pozdravček, drage moje!

Zadnje čase veliko razmišljam in sicer o svojem telesu, hrani, telovadbi in predvsem zadovoljstvu. Razmišljam o času, o obdobju in letih v katerih se današnja dekleta in najstnice nahajajo. V obdobju, ko že male punčke gledajo na to kako izgledajo, kako se bodo naličile in kako se bodo obleke, da bodo le podobne dekletom iz televizije in interneta (socialna omrežja). 
Zakaj pišem o tem? Zakaj se mi je porodila zamisel, glede te tematike? Zato, ker tudi sama "hujšam" in delam na sebi, da bi se dobro počutila. 
Zakaj sem dala besedo hujšanje pod narekovaje? Zato, ker se ne počutim, da bi resnično hujšala, temveč delam na počutju, predvsem boljšem počutju. Glavna iztočnica današnje objave pa je moja Kim, ki z mano redno telovadi (beri: po svoje) in tako pravi da tudi ona hujša. Ob tem stavku sem se zamislila in kar malo ustrašila. Prav nič prijetno se nisem počutila in prišla je slaba vest, tisti občutek da otroka slabo učim. 
Malo sem razmišljala, le kako bi ji to vse skupaj objasnila in razložila zakaj mamica to pravzaprav sploh počne. Res si ne želim, da bi moja punčka preveč gledala na svojo zunanjo podobo. Želim si, da bi bila samozavestna in ponosna na vsak svoj delček telesa, tudi tisti notranji. Velikokrat ji ponavljam, kako je lepa in da je lahko ponosna nase. Seveda vsaka mama želi za svojega otroka najboljše in dela na tem, da otrok zraste v kar se da dobro in samozavestno osebo. A ko otrok pride v tisto pravo šolsko družbo, takrat se šele začne kazati tista prava samopodoba otroka, katero ustvarijo njegovi vrstniki. 
Meni osebno veliko pomeni, moja samopodoba, dobro počutje v svojem telesu in seveda enako želim za svoje otroke. 
Ko sem se pred dobrima 2 mesecema odločila za spremembo svojega življenja, si nisem predstavljala da bom za seboj potegnila tudi svojo hči, ki sedaj veliko govori o hujšanju. 
Mami zakaj hujšaš? 
Lahko ješ ta kruhek?
Kdaj boš telovadila?
Lahko s tabo telovadim?
Mami, daj da se stehtam!
Res mi je dalo misliti in da temu naredim konec, sem se odločila za dolg in izčrpen pogovor o mojem in njenem telesu. Niti nisem vedela kako bi sploh začela. Po glavi mi je hodila samozavest in to sem uporabila kot iztočnico. Kako sedaj otroku razložiti kaj je samozavest? 

"Kim lepa si, takšna kakršna si in tega se vedno zavedaj. Verjetno se sprašuješ, zakaj mamica hujša. Mami NE hujša, mamica živi zdravo, tako da zdravo je in pa telovadi. Ti si še malo punčka, katera rabi prav vso hrano in ja, tudi sladkarije (pa ne pretiravat). Ker mamica sedaj zdravo je, se tudi boljše počuti. 
Veš, mamici so trebuščka naredile sladkarije, ker jih res res preveeelliikkoo pojedla. Ti pa ješ normalno in ne preveliko, to pa tvoje telo potrebuje. Ker mamica poje veliko zelenjave in sadja, je zato tudi bolj zdrava. Tudi ti dovolj poješ sadja in zelenjave, zato si zdrava kot ribica. Ko telovadim, moje mišice postanejo bolj čvrste in tako je mamica bolj močna in te lažje nosi, ko si to želiš. 
Mamica se zaveda, da je vedno lepa in sedaj, ko se v svojem telesu počuti še boljše, se počuti še lepša. Tudi ti živiš zdravo, saj v vrtcu hodiš na telovadbo in ješ zdravo hrano.
Kim, zapomni si vse moje besede. LEPA SI in VEDNO BOŠ LEPA!

You Might Also Like

0 komentarji