KO SE MAMA IN OTROK PRVIČ SREČATA Z LARINGITISOM

Pozdravljene! Celo družino je obiskal prehlad, nekatere v blažji obliki, nekatere v hujši. Najlažje jo je odnesel ati, ta hudo obliko pa j...

Pozdravljene!

Celo družino je obiskal prehlad, nekatere v blažji obliki, nekatere v hujši. Najlažje jo je odnesel ati, ta hudo obliko pa je dobil naš najmlajši, Nik. Kim je sicer začela s prehladom, kateri pa je, kar hitro minil. V četrtek se je odločila, da gre na mini počitnice k dediju in babici, kar se je izkazalo za super. Bila bi sicer doma, ker s prehladom še ni bila čisto ok. Tisti dan sva z Nikom imela kontrolo imetiga, ki še zdaleč ni bil ok. Pod nujno sva obiskala dermatologa, kateri nama je poleg antibiotika predpisal še kortikosteroid, kateri pa je stanje končno poboljšal. Super, samo da je mimo to obiskovanje ambulant, zaradi ene male ranice na ličku.
Juhu, sama sva, doma je mir in jutri (petek) je napovedano krasno sončno vreme. Idealno za vozičkanje.

Nik je bil tisti dan malo čuden, zelo je bil zaspan in takoj sem dobila občutek, da pa nekaj ne štima. Še partnerju sem omenila, da imam občutek, da bo zbolel. Seveda me je takoj zatrl, da se to meni samo zdi in da on misli, da je pač samo takšen dan. 
Večer. Lepo zaspi, dokaj mirno. Očitno se mi je vse skupaj res samo dozdevalo. 
Noč. Nik postane zelo nemiren. Dobi rahlo povišano temperaturo. V spanju stoka in potem vem, da z njim ni nekaj dobro. Slišim kašelj. Skočim iz postelje, saj me je resnično prestrašil zvok kašlja. Kaj je to? Kakšen kašelj? Kot, da bi kuža lajal. Takoj mi na pamet pade LARINGITIS. Značilen je lajajoč kašelj.
To je to, prepričana sem. Tako je bil glasen, da smo se vsi zbudili, s kužkom vred. Nik ni mogel spati, posledično tudi mi ne. Ostal je brez glaska, postal hripav in ob vsakem kašlju je jokal. Nesla sem ga k odprtemu oknu in h krati na internetu brala kaj pomaga, kako mu sama lahko pomagam in seveda kdaj k zdravniku. Preostali delček noči je prespal pri meni v naročju. Takoj ob 7 uri zjutraj sem poklicala zdravnika in ga naročila. Imela sem občutek, da gre za blago obliko laringitisa, kateri je pri Niku zjutraj že prehajal v moker oziroma produktiven kašelj, kar je super. 
Enako je potrdila tudi pediatrinja, ki mu je kljub blagi obliki dala žličko sirupa Dexametazon. Ta naj bi zmanjšal oteklino sapnika in zmanjšal simptome vnetja. Naj omenim, da sva doma na cc 4 ure delala tudi inhalacije s fiziološko raztopino in to mu je od vsega najbolj pomagalo. Situacija se je v parih urah popolnoma umirila. 

Sedaj se že od petka borimo z večjo količino sluzi, katera mu teče iz noska, h krati pa ima zelo moker kašelj. Cele noči pokašljuje in slabo spi. Čistimo noska, dvigamo vzglavje in seveda upamo na boljše. Srčno upam, da se laringitis ne ponovi, ker me je res prestrašil. Sama sem preko drugih mamic dobila kar nekaj luštnih nasvetov, katerih se bom v prihodnost, če se to slučajno ponovi, držala.

Z veseljem jih nekaj delim tudi z vami, če otrok res doživi dihalno stisko:
- Nesi ga na mrzel zrak. Lahko je to balkon, odprto okno ali kar nočni sprehod.
- Zaprita se v kopalnico. Odpri vse možne pipe, tako da ustvariš učinek pare. Otrokov kašelj je zelo suh, zato mu bo to res dobro koristilo.
- Ponudi mu hladen napitek, ne toplega.
- Izvajaj inhalacije s fiziološko raztopini.
- Priporočljiv je tudi vlažilec zraka, sploh v nočnem času, ko je najhujše.
- Predvsem pa ostani mirna, le tako boš otroku najbolj v oporo.

Priznam, bilo me je strah in to zelo. Bi še ve kaj dodale?

                            Foto: https://www.facebook.com/tinamedvescekphotography/
                            Bodi: https://www.facebook.com/Narejeno-s-srcem-MelitaEmin-1801863286793731/

Lp, Sandra

You Might Also Like

0 komentarji