NOSEČNOST MI JE UNIČILA ZOBE

Začelo se je že v prvi nosečnosti. Najprej rast modrostnega zoba in nato tudi puljenje. Tako se je vse skupaj začelo. Med samo nosečnostjo n...

Začelo se je že v prvi nosečnosti. Najprej rast modrostnega zoba in nato tudi puljenje. Tako se je vse skupaj začelo. Med samo nosečnostjo niti ni bilo kaj hujšega, no poleg problemov z modrostnim zobom. Je bilo pa toliko bolj huje po njej. Karies, vnetje zobnega živca, vnetje dlesni, krušenje zob, skelenje in še bi lahko naštevala. Pa se je vmes le malenkost umirilo, a ne za dolgo. Prišla je druga nosečnost in z njo popolnoma enaki problemi, mogoče celo malo hujši. Pognal je drugi modrostni zob, kateri se je potem le malo umiril in ga ni bilo treba puliti. Puljenje pa me je čakalo kmalu po porodu. 
Veliko so mi nagajale tudi dlesni, katere so se pogostokrat vnele in tako povzročile neprijetne bolečine. Še dobro, da imam res fantastično zobozdravnico, kateri zaupam. Ta mi je v času vnetih dlesni vedno do dobra očistila zobni kamen, ter naredila premaz in tako umirila situacijo.

Nosečnost je mimo, a težave z zobmi še zdaleč niso minile, kljub dobri ustni negi in pogostemu obisku zobozdravnika. Ni in ni konca! Trenutno sem v fazi, ko hodim na zdravljenje vnetega zobnega živca. H krati pa menjava plombe in rešujeva novo nastali karies. Temu res ni videti konca.


ZAKAJ V NOSEČNOSTI SPLOH PRIDE DO TEGA?

Nekateri pravijo, da se sama situacija poslabša predvsem nosečkam, ki veliko bruhajo. Kislina, želodčna kislina naj bi bila prav tista, ki naj bi to povzročala. Pa je res tako? Sama nikoli nisem bruhala in zato želodčno kislino ne morem kriviti.
Nosečniški hormoni naj bi povzročali večjo prekrvavljenost dlesni in tako posledično dlesni postanejo bolj nabrekle in občutljive. 

Zakaj do tega dejansko pride? Ne vem in nikoli ne bom vedela. Na žalost se to dogaja večini nosečk. Si med njimi tudi ti?


                                    Foto: https://www.facebook.com/tinamedvescekphotography/
You Might Also Like

0 komentarji