MOJ OTROK SODI PO VIDEZU

Pozdravljene! Navdih za to objavo mi je dala moja hčerka. Kim ima zadnje čase ogromno faz oziroma obdobji. Nekatera na srečo minejo zelo h...

Pozdravljene!

Navdih za to objavo mi je dala moja hčerka. Kim ima zadnje čase ogromno faz oziroma obdobji. Nekatera na srečo minejo zelo hitro. Obdobje joka, treme in metanja na tla pa še na žalost kar traja. Poleg te težke faze, pa se je zraven še pojavila nekakšna faza obsojanja oziroma sojenja. 

Kim je začela razvijati tista prava prijateljstva, prijateljstva, ki za njo veliko pomenijo. Že od vrtčevskih jaslic dalje ima ob sebi punčko, ki se do sedaj nikoli nista tako ujeli. Letošnje leto pa sta spletli krasno prijateljstvo, kar me neizmerno veseli. Postali sta zaveznici, tako v vrtcu, kot tudi zunaj vrtca. Pa še sosedi sta, kaj lepšega. Ob prebiranju knjige o vzgoji sem prišla do spoznanja, da otroci začno spletati prijateljske vezi prav okoli 5 leta starosti, a h krati s seboj potegnejo tudi slabosti. Pri Kim sem opazila, da sodi in izbira po videzu. 
Veliko vrtčevskih otrok ji preprosto ni všeč. Ta je debel/a, ta ni lep/a. Kim od kje ti to?! Tako te nismo učili! Sama nikoli, ampak res nikoli nisem sodila po zunanjosti. Občudujem ljudi z lepo notranjostjo in če sem iskrena, zunanjost me NE zanima. Tako želim tudi pri svojih otrocih in to bom dosegla, ker sem trmasta mama. Kim je zelo gospodovalna. Ona je ta, ki vedno izbere vrsto igre. Okoli sebe ima rada ljudi, ki so ji podrejeni in so jo pripravljeni poslušati. To ni slaba lastnost, tega se dobro zavedam in vem, da jo lahko to daleč popelje. A draga Kim, to te v prijateljstvu ne bo daleč peljalo. 

Ko sem opazila kaj se dogaja, sem previdno stopila do nje. Ker je res v občutljivem obdobju, bi znala burno odreagirati, a je pogovor lepo sprejela. Jasno sem ji razložila, da tako pravih prijateljev nikoli ne bo dobila in da mora ljudi/otroke vedno spoznati preko pogovora, igre in druženja, šele tako bo njuno prijateljstvo začelo  rasti. Podelila sem ji kar nekaj nasvetov glede prijateljstva.

1. PRIJATELJSTVU DAJ VEDNO MOŽNOST UČITI SE in DELITI. To se boš naučila že pri svojemu bratcu. Deli svoje znanje z njim, tako se bo on učil od tebe in ne pozabi deliti tudi svoje igrače, saj je to tvoja največja težava. 
2. POSTAVI SE V NJENO/NJEGOVO KOŽO. Vedno se veseli, tudi če ti izgubiš igro. Nikoli ne bodi žalostna, vendar se veseli za prijatelja/prijateljico. 
3. VSE SE DA REŠITI S POGOVOROM. Ne rešuj prepira z jokom in prepiranjem. 
4. VEDNO SE ZNAJ OPRAVIČITI, tako boš še bolj utrdila svoje prijateljstvo.

Mogoče moja deklica ni prav vse razumela, kaj sem ji želela povedati, a verjamem, da sem bistvo zadela in da me je vsaj delček razumela. Nekaj besed sva spregovorili tudi o bolečini, ki jo prinese prijateljstvo in da bo morala tudi to znati sprejeti. Mami bo vedno ob njej in ji pripravljena prisluhniti, ter ji nuditi nasvet. 

Kim, vedno se vprašaj ali si sama dobra prijateljica v vseh pogledih!

V pomoč mi je bila tudi knjiga VZGOJA DEKLET, Steve Biddulph. Priporočam!

                                                                      FOTO:  https://www.facebook.com/artboxphoto/

You Might Also Like

0 komentarji