KAJ MORAŠ VEDETI, ČE SE ODLOČIŠ ZA SKRAJŠAN DELOVNIK?

Mi verjamete, da bo že 5 mesecev od kar sem se ponovno vrnila v službo. Jaaa, noro hitro čas beži.  Ker večino od vas ve, da delam v zdravs...

Mi verjamete, da bo že 5 mesecev od kar sem se ponovno vrnila v službo. Jaaa, noro hitro čas beži. 

Ker večino od vas ve, da delam v zdravstvu že kar 13 let, dobim kar nekaj vprašanj na to temo, glede delavnika, skrajšanega delovnika in glede nočnih.

Zakaj sem se odločila za skrajšan delovnik?
Je plača zelo manjša?
Zakaj delaš nočne in vikende, saj ti ni treba?
Kaj rabim za skrajšan delovnik? 
Kdo plačuje prispevke?

SKRAJŠAN DELOVNIK
Tako kot pri Kim, sem tudi pri Niku koristila skrajšan delovnik. 
Pri nas v službi je navada, da delamo cca 40ur/teden. Pri Kim sem se odločila za 35 urni delovnik, katerega sem delala od marca pa do januarja. Pri Niku pa delam še 5 ur manj in sicer 30 urni delovnik. 
Ne delam 4 ure na dan, temveč popolnoma normalno, 7 ur, toliko kot je dolga moja dopoldanska ali popoldanska izmena. 
To mi res bolj odgovarja, ker sem cca 2 dni na teden doma, to je mišljeno čez teden oziroma čez delovnik + vikend (na mesec naj bi oddelala 2 vikenda, en nočni en celodnevni, sobota ali nedelja). 
Če bi delala 4 urni delovnik bi bila v službi vsak dan. 

ZAKAJ DELAŠ NOČNE?
Zadnjič sem na mojo Fb stran objavila zapis o tem kako moji otroci trpijo, ko gre mami v nočno. Kim je ta, katero to vedno zmoti, no pa ne samo nočna, tudi celodnevna in pa tudi popoldanska. 
Občasno mi ponudi celo svoj šparovček, da ne bi mami odšla. Vedno ji želim na čim lepši način dopovedati zakaj mora mami v službo. 
Zakaj sem se torej odločila za nočno izmeno, če pa imam doma 2 otroka in mi nočne ne bi bilo treba delati do 6 leta starosti? 
Eden iz med razlogov je tudi višja plača, sploh sedaj, ko delam skrajšan delovnik. Poleg višjega plačila, z nočnimi naredim več ur in tako sem čez teden več doma, več z otroci. 
Če ne bi delala nočnih, bi imela več popoldanskih in celodnevnih izmen, kar pomeni, da otrok sploh ne bi videla. 

JE PLAČA ZELO MANJŠA?
Eden iz med res pogostih vprašanj. Je je, za cca 400€-500€.
Nisem človek, ki mu denar veliko pomeni. Moj prosti čas z otroci je nekaj neprecenljivega. Nikoli se ne bi drugače odločila. Seveda pogrešam celotno plačo in vedno bi mi prišel prav še kakšen €, a ko sem otroci ne rabim prav nič!

KAJ RABIM ZA SKRAJŠAN DELOVNIK?
Sama sem pred prihodom v službo oddala nekakšno uradno prošnjo za skrajšan delovnik, v kateri so omenjeni vsi zakoni. Ta izvod sem oddala svojo nadzorni in ona je vse skupaj odobrila in posredovala v kadrovsko službo, kjer so sestavili pogodbo. Ko sem pogodbo prejela, sem jo posredovala na Center za socialno delo. Tam ponovno čakaš za odobritev, saj je center prav tisti, ki ti plačuje prispevke. Vse ponavadi odobrijo, ne vem pa kako je s tem, če se kje zatakne.
Skrajšan delovnik lahko koristi tudi oče.

Če ima katera še kakšno vprašanje, naj mi piše!
Lp, Sandra


You Might Also Like

0 komentarji