TRENING MIŠIC MEDENIČNEGA DNA

Pozdravljene! Pred kratkim sem objavila super članek o mišicah medeničnega dna , katerega je napisala Mateja. Klikni  TUKAJ ! Tokrat pa j...

Pozdravljene!

Pred kratkim sem objavila super članek o mišicah medeničnega dna, katerega je napisala Mateja. Klikni TUKAJ!
Tokrat pa je Mateja za vas pripravila še članek o treningu mišic medeničnega dna. 

Pred kratkim sem pisala o mišicah medeničnega dna, da so prav tako pomembne kot vsaka druga mišica v našem telesu. Mišice medeničnega dna (v nadaljevanju MMD) so namreč tiste, ki nosijo težo notranjih organov ter zadržujejo urin in blato. Šibke MMD nam lahko povzročijo vrsto problemov, trenutnih ali dolgoročnih, zato je pomembna pravilna vadba, ki se je ne izvaja kar tako mimogrede. Pomembna je količina, redna vadba in pravilna izvedba, kar zahteva, da znamo ta skupek mišic sploh stisnit/krčit. Pravilen stisk MMD moramo občutiti kot rahel dvig pod medenico v notranjost telesa, kot da bi želeli zapreti in potegniti navzgor področje okrog zadnjika, nožnice in sečnice, pri čemer ne smemo premikati zadnjice ali stegen.
Ko obvladamo pravilen stisk MMD, se lotimo treninga. Poznamo več različnih izvedb treninga MMD:
ZADRŽI in POPUSTI
MMD stisnemo kar se da močno, stisk zadržujemo 6 – 8 sekund in za tem 6-8 sekund počivamo. Vse skupaj ponovimo 8 – 12 krat.ZADRŽI, DODAJ in POPUSTI
Druga varinata je že težja stopnja, ko so MMD dovolj močne, da ob močnem stisku dodamo še 3 – 4 hitra krčenja in za tem popustimo. Torej stisk prav tako traja 6 – 8 sekund, v tem časovnem obdobju pa dodamo še 3 – 4 hitra krčenja brez vmesne popustitve.
Opisana načina treninga MMD lahko izvajamo v različnih položajih, saj v vsakem položaju drugače zaznavamo področje MMD in lahko se zgodi, da boste v določenem položaju stiskanje že povsem obvladali, v drugem položaju pa boste komaj znali stisnit. Zato je pomembno, da menjamo položaje treninga MMD, tako kot to počne mamica Aleksandra na spodnjih fotografijah.

Sama z mojimi strankami trening opravim že med samo vadbo ali na koncu med sproščanjem. Tudi vam svetujem, da si vzamete čas za svoje MMD in ob enem tistih par minut namenite le sebi, kar bo koristilo tudi vašemu duhu.

Mateja
Viri
Pori, P., Pori, M., Jakoveljević, M., Šćepanović, D. (2012). Zdrava vadba ABC. Ljubljana: Športna unija Slovenije.
http://www.simpss.si (2018) Vaje za krepitev MMD. Avtorici: Šćepanović D. in Žgur L.

You Might Also Like

0 komentarji